Over mij

Mijn naam is Jenita de Groot, ik ben in 1968 in Vriezenveen geboren. Ik woon met mijn man Erik en onze twee katten Jolee en Layla in Nieuwleusen. We hebben 2 (volwassen) zonen, Michiel en Pascal. Ik werk vanuit mijn atelier aan huis en geef daar ook cursussen.

Als kind was ik wat dromerig en verlegen, ik kon me prima alleen vermaken, las veel boeken, maar was ook erg creatief met knutselen, tekenen e.d. Elk jaar kreeg ik van Sint een nieuwe doos Bruynzeel kleurpotloden in een blik. Prachtig vond ik al die kleurtjes, netjes op een rij en het rook ook zo lekker. Ook vond ik het leuk om kleding te ontwerpen en te maken voor mijn barbiepoppen. Talloze ontwerpen heb ik getekend om er daarna met behulp van restjes stof e.d. 'creaties' van te maken. Ik zag mezelf al als groot ontwerpster! Een logisch vervolg was in die tijd dan ook de opleiding MDGO mode en kleding. Ik heb hier wel kennis opgedaan, maar kon daarna toch niet echt mijn draai vinden. Het schilderen was op de achtergrond altijd sterk aanwezig. Na wat omzwervingen in andere werkgebieden en diverse studies, ontstond in 2021 het idee om volledig voor het schilderen en de cursussen te gaan, om dit in 2022 te realiseren. Dit ook naar aanleiding van vier opdrachten vrij kort achter elkaar. Met dit zakelijke platvorm als uitgangspunt wil ik mij ook gaan richten op het exposeren en verkopen van mijn werk.

Ik ben begonnen met het schilderen in aquarel, maar werk tegenwoordig graag met acryl en olieverf, met name portretten komen met olieverf goed tot uitdrukking. Mijn uitganspunt is om altijd nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het schilderen blijft een constant vernieuwend proces. De laatste tijd schilder ik ook op glas en plexiglas, de techniek is aquarel met spiegelverf. Het resultaat is uniek te noemen met wat sprankeling en magie.

Bij de totstandkoming  van een nieuw schilderij werk ik vanuit een van te voren gepland 'stramien', uitgangspunt, dit om het overzicht te behouden. Compositie, materialen, kleurkeuze en het spel van licht en donker spelen hierbij ook een belangrijke rol. Af en toe ondervind ik tijdens het schilderen 'onrust' en moet ik bv. mijn kleurkeuze aanpassen om de harmonie te behouden. Dit houdt het wel spannend, het eindresultaat staat nooit echt vast.

Bij een opdracht vind ik het erg belangrijk om een goed en duidelijk beeld te krijgen. Tijdens het inleidende gesprek met de opdrachtgever probeer ik dan ook zoveel mogelijk de wensen helder te krijgen. Met behulp van foto's, afbeeldingen, verhalen en anekdotes maar ook d.m.v. observatie en beleving ontstaat er een beeldvorming die ik later verwerk in een schets om deze uiteindelijk op doek te realiseren.

Aquarel 2014

'Mooi in eenvoud'

Form. 20 x 20 cm

 

Aquarel 2012

'Kleurpotloden'

Form. 21 x 27 cm